sunnuntai 30. tammikuuta 2011

Kotiinpaluu - Hemkomst


Huomenta! Gomorgon!

Sain joku aika sitten takaisin olohuoneen emännäntuolin. Tuoli oli joululomalla luottoverhoilijallani, joka ompeli sille irtohupun keveästä pellavasta. Tuolin nimestä tosin alkoi heti paluun jälkeen kiivas keskustelu, sillä se voisi kuulemma olla myös isännäntuoli tai tyttärentuoli. No ei kai nyt sentään...?
Fick för ett tag sen tillbaks min fåtölj som kallas för värdinnefåtöljen. Fåtöljen var på julsemenster hos min hovtapetsörska, som sydde ett löst överdrag av lätt linnetyg. Genast efter hemkomsten började en vild diskussion om namnet. Fåtöljen skulle tydligen kunna kallas för värdsfåtölj eller dottersfåtölj.  Nämen, det låter väl lite dumt, eller? 

Tuoli on ollut matkassani jo reilut 15 vuotta. Ostaessani sen vanhemmalta rouvalta, joka kertoi tuolin olleen ensimmäisiä hankintoja omaan kotiin 1920-luvun lopun Ruotsissa, se oli alkuperäiskunnossa marjapuuron värisessä plyysissään. Sittemmin tuoli kunnostettiin ja verhoiltiin keltaiseksi. Ja nyt tuo jo kulahtanut päällys peitettiin valkoisella lakanakankaalla, jottei keltainen väri kuultaisi ohuen hupun läpi, ja jotta tuoli olisi kivan näköinen myös silloin kun huppu on pesussa.
Har haft fåtöljen i min ägo i över 15 år. När jag köpte den av en gammal tant, som berättade att fåtöljen var bland det första som inskaffades för det första egna hemmet vid 1920-talets slut i Sverige, var den i original skick i gammelrosa plysch. Senare renoverades och tapetserades fåtöljen om till gult. Och nu fick det slitna gula tyget vitt lakanstyg på sig. Det gör att det gula inte syns igenom det tunna lösa linneöverdraget och att fåtöljen ser någolunda fräsch ut när överdraget tvättas.


Mutta mitähän tuolle yläkuvien taustalla olevalle Billy-kirjahyllylle pitäisi tehdä...? Kirjat ei enää tunnu mahtuvan siihen ja se antaa tuollaisenaan vähän sekavan vaikutelman. Tiukan budjetin vinkkejä?
Från det ena till det andra. Undrar vad jag skulle kunna göra åt Billy bokhyllan som syns i bilderna högst upp...? Bockerna ryms inte längre och den gör ett rörigt intryck. Har du bra och billiga tips?

19 kommenttia:

Marielisa kirjoitti...

Ihana tuoli! <3

Yksi kiva ja edullinen konsti rauhoittaa kirjahyllyn sekamelskaa on laittaa kopiopaperista uudet (valkoiset) selkämykset kirjoihin ja kirjoittaa käsin/koneella nimet niihin ;)

Päivi kirjoitti...

Aivan mieletön tuoli. Ja ehdottomasti emännän sellainen. :)

Mukavaa sunnuntaita!

-Päivi-

Livingroom kirjoitti...

Kiva idea se kopiopaperi/itsekirjoitettu teksti kirjoihin...aika työlästa vain jos on paljon rumia kirjoja..
Vi har köpt till våra Billy-hyllor glasdörrar. Våra är mjölkglas/maitolasi.. men de finns att få i många andra stilar. Och dörrar behövs ju inte till alla hyllorna...

Intianminttu kirjoitti...

Söpönen tuoli, ilme muuttui tuolla "hupulla".

Ahaa, vinkkejä - no, mitäs jos kaikki kirjat eivät ole sellaisia, joita aiotte lukea uudestaan, että voisitte laittaa niistä osan vaikka kiertoon? Tulisi automaattisesti lisää tilaa hyllyyn ja näky olisi rauhallisempi vähäisemmän määrän vuoksi?

Hanni kirjoitti...

Kallisarvoinen tuoli sinulla, emännän tuoli =D Jostain syystä näkisin nuo hyllyt valkoisena tuossa teidän tilassa, mutta en tiedä onko maalaaminen mahdollista ja mielekästäkään. Ja tosiaan osan kirjoista voisi vaikka laittaa varastoon lepäämään ja kiertoon. Ja tuo lasiovi-ideakin vaikuttaa hyvältä. Mahdollisuudet on monet =D

Wilhelmiina kirjoitti...

Heipsan :)

Kiva tuolin muutos tuli ehdottomasti hyvä !
Minä laittaisin kirjahyllyyn eteen verhot, valkoista kevyttä voileeta, ylös ihan tavallinen verhovaijeri josta sitten nämä useammat verhot roikkuisivat alas. helppo liikuttaa sivuun kun tahdot etsiä jotain luettavaa. Kun hylly ei ole käytössä on se siistimpi ja kaikki lempikirjat voi siinä säilyttää :)

Anne kirjoitti...

Tuoli on tosiaaan aivan herkku uudessa hupussaan ♥ :-9

Toivottavasti kirjahyllylle löytyy myös joku hyvä "verhoilu"konsti. Yksi tapa on ottaa kirjoista irti ne paperiset irtokannet, alla on yleensä rauhallisemman värinen pinta.

Letkeää sunnuntaita!

Esmeralda kirjoitti...

Kylläpä tuoli on kaunis.♥ Huppu sopii hienosti. :)

Meillä on ollut ovellisen billyn kanssa ongelmaa kun aiheuttaa levottomuutta. Itse laitoin lasioviin tapetit, jotta pysyy kirjakaaos piilossa. Periaatteessa tykkäisin pitää kirjoja esillä, mutta meillä ainakin kirjahyllyyn kasaantuu paljon muutakin ja levottomuus on jatkuvaa...

Purnauskis kirjoitti...

Ehdottomasti Emännän tuoli! Ihana suloisuus!

Meillä tuppaa olemaan sama ongelma kirjahyllyn kanssa ja maalatakaan ei voi, kun ovat vuokranantajien hyllyt (plääh). Enkä piiloon kirjojani halua laittaa. Auttaisikohan jos kirjoja lajittelisi värin mukaan, punaiset ja siniset yhteen hyllyyn, valkoiset ja mustat toiseen...? Voisinpa melkein kokeilla itse sellaista!

Krisse kirjoitti...

Upea tuoli....ja upea uusi päällinen...

Anonyymi kirjoitti...

aivan ihana tuoli ja tuolin huppu...itse olen jo pitkään haeskellut kahta nojatuolia olohuoneeseen mutta ei ole löytynyt.

Sanna-Pauliina kirjoitti...

Ihana tuoli ja kiva valkoinen huppu tekee semmoista kartano tunnelmaa, kun herrasväki lähti kesän viettoon maalle ja kaikki huputettiin :) Romanttista!

Juu, kiinnostaisi minuakin kuulla mitä kirja hyllylle voisi tehdä.. itsellä pursuu neliovinen lipasto kirjoista ja kaikki pöytätila lainehtii opuksia..joka kuukausi ostan lisää ihanuuksia! Enkä yhdestäkään suostu luopumaan ;D pitää varmaan kekkasta uutta säilytysratkaisua....

terhipäivikki kirjoitti...

Ihana tuoli!!! Ja nyt on värikin hyvä. Juu, kirjahyllyt ovat aika ongelmallisia ja tekevät levottoman vaikutelman. Vaikka itsellä kirjat ovat lasioven takana, niin en tykkää:( Olenkin ajatellut päällystäväni lasit jollain kankaalla tai tapetilla. Sinun tapauksessasi varmaan halpa ja helpohko ratkaisu voisi olla verho.

Livingroom kirjoitti...

Hej igen! Kolla vad jag hittade, skulle dethär vara en enkel lösning på Billy-hyllans problem? Snyggt och kul men böckerna åt det hållet....
Klicka in dej på :

www.lantlivinorregrd.blogspot.com

-Lotta-

Galleri MochB kirjoitti...

Wau, vilken maffig stol! Passar bra där ihop med bokhyllan. Blir ju som ett bibliotek. Tycker det får vara lite rörigt i en bokhylla. Härligt med så många böcker! Vi har våra på en hylla precis under taket...

Lenni kirjoitti...

Voi miten kaunis tuoli! Ja ilman muuta tuoli on Bean ja emännän! Kirjahyllyongelmaa on meilläkin, tällä hetkellä valkoinen hyllystö olohuoneen seinällä makkarin ovien "takana", vähän niinkuin piilossa. Odottelen koska saan kirjasto/työhuoneen (suunnitteilla)ja isommat kirjahyllyt reilusti esiin. Olen nimittäin lukutoukka ja rakastan kirjoja, joten on sääli piilottaa niitä eri huoneitten nurkkiin ja varastoihin. Kiinnostuneena luen täällä erilaisia ideoita :)

Mia kirjoitti...

Kiva kun olit vieraillut blogissani, niin löysin tänne ja jäin lukijaksi!
Tosi kaunis tuo vanha tuoli ja ihana uusi pellavapäällinen.:)

Riikka kirjoitti...

Moikka,
upea tuoli ja päällinen!Tuossa on varmasti ihana istua,näyttää aivan sellaiselta:).

Tuohon kirjahylly ongelmaan,ohut verho olis varmasti aika kiva.Kuultaisi läpi,mutta olisi kuitenkin vähän rauhallisempi ilme.

Olenpa täällä surffatessa nähnyt sellaisen ratkaisun kirjojen kirjavuuteen,että ne oli käännetty toisinpäin,siis aukeava puoli eteen,joten kaikki on silloin vaaleaa.Valkoisen eri sävyjä, kirjojen vanhuuden mukaan.Oli tosi hauskan näköinen:)!Ongelmana siinä tietenkin on,jos haluaa etsiä jonkun tietyn kirjan=)...

Jaana kirjoitti...

Kirjahylly ongelmaan suosittelen samaa kuin omaan Billyyn ja monet yllämainitut kommentitkin ehdottavat: lasi ovet.

Yllättävän paljon siistii ulkonäköä pelkästään lasiovet. Umpi ovet peittäisivät tietysti kaiken, mutta itse pelkäsin, että tuleeko liian hallitseva ja raskas umpiovilla.

Alla olevasta linkistä pääset katsomaan minun versioni Billystä

http://www.kotikainuunkadulla.com/2010/10/kodin-sydan.html

Aivan ihana tuoli! Ei huono keltaisenakaan, mutta upea pellavaisena!

Ihanaa viikon jatkoa sinne suunnalle!

- Jaana "Kainuunkadulta"