sunnuntai 16. tammikuuta 2011

Fire!


Huurteista sunnuntai-aamua! Frostig söndagsmorgon!

Minut voi huoletta luokitella kynttilähulluksi. Tänä talvena on  kulunut reippaanlaisesti kruunukynttilöitä, en enää muista kuinka monta 50kpl:n pakettia on mennyt savuna ilmaan. No, tämä kynttilähulluus sopii äärimmäisen huonosti toisen hulluuteni kanssa, olen nimittäin lähes neuroottinen roskien lajiettelija. Pyrin välttämään viimeiseen asti sekajätettä. Mitä näille kynttiläjämille sitten voisi tehdä?
Jag kan lungt klassas som ljustokig. Har ingen koll på hur många jättelådor av kronljus som vi avverkat nu på vintern. Men det är ju så att denna tokighet passar väldigt illa med en annan mani som jag har. Är nämligen nästan neurotisk med att sortera sopor. Påsen med blandavfall måste undvikas till hundra. Vad då göra med alla dessa stumpar?Levittelin pari pussia karkeeta merisuolaa tarjottimelle ja tökkäsin pätkät sekaan. Saavat palaa siinä ihan loppuun asti. Tosin, kun ekalla kerralla sytytin kaikki kerralla, alkoi palohälytin piipata ja Iso J syytti lähes sydänkohtauksen aiheuttamisesta. Että kohtuus tässäkin, vain muutamaan tuli kerrallaan. Ja jos ei kaikkia jämiä ehditä tuhoamaan, sulavat loput ensi syksyn kynttilänvalmistustalkoissa. Ja minäkö muka aina myöhässä?
Brädde ut ett par påsar med grovt havssalt på en bricka och ställde stumparna i den. Där får de brinna ända ner. Det var bara att när jag tände stumparna för första gången tände jag allihopa så klart. Då gick brandlarmet av. Och Stora J  skyllde på mig att  nästan orsaka en hjärtinfarkt. Alltså någon måtta får det vara, även här. Numera tänder jag bara några få åt gången. Och om vi inte hinner ta slut på alla stumpar, blir de perfekta till kommande höstens ljustillverkning. Det gäller att vara i tid!

Nyt lähden etsimään villasukkia, täällä on taas kylmä! Sunnuntaita!
Nu ska jag leta reda på ullstrumporna mina - det är kallt här igen! Ha en bra söndag!

15 kommenttia:

Amelia kirjoitti...

Hih, kynttilänpätkät menevät purkissa kyllä mainiosta sisustuselementistäkin! Mutta ovat hauskoja tarjottimellakin -kekseliästä! :-)

Pakkaisaa on edelleen -20, hrr.

Mukavaa sunnuntaita!

päivi kirjoitti...

Mie polttelen kohtuullisesti kynttilöitä, inhoan niistä tulevaa savua ja sen jälkestä ikkunoiden pesua! tuikku palaa kuitenkinaina köökissö:)
meillä yritellään pakkasennätystä, mittarissa tässä korkealla mäellä -30c ... alhaalla laaksossa on varmasti se -35 c:(
aurinko paistaa tietysti pakkaspäivänä!

leppoisaa sunnuntaita
ystäväin<3

aamuterkut
Päivi

Arja kirjoitti...

Sinä olet kyllä todella ekologinen!
Minä laitan tossa vaiheessa olevat kynttilät roskiin.
Minä poltan pääasiallisesti vain tuikkuja ja nekin pitää olla parafiiniä, eivät nokea ja savuuta;-)
Oikein mukavaa sunnuntaita!

Pakkasakka kirjoitti...

Meilläkin kyntitlänsuurkuluttajia asustelee, mutta valitettavasti pätköt menee roskiin. Joskus ajateltiin, että laitetaan pätkät ulkoroihujen sekaan, kun ovat vähän palaneet, mutta unohtuupa aina sekin. Mutta, oikeassa olet, turhaa jätettähän ne on. Hyvä idea tuo merisuola, sopii muuhunkin koristeluun hyvin.

LENNU kirjoitti...

Hauskan näköisiä ovat purkissakin nuo kynttilänpätkät. Välillä kerään niitä hirveen kasan pussiin, että tekisin sytykeruusuja niistä ja kananmunakennoista, mutta en ole vielä saanut aikaiseksi.

Liisa kirjoitti...

Täällä on toinen kynttilähörhö!! En edes ole uskaltanut laskea, miten monta pussillista tuikkuja ja kynttiläpaketteja on kulunut!!

Anonyymi kirjoitti...

mä kans polttelen kynttilöitä-toisinaan samaan aikaan palaa niin paljon että palohälytiiemt alkaa pippaa :)

Elina kirjoitti...

Tämä kynttilänpolttaja säästää kaikki jämät ja kesällä tekee niistä kanssa uusia kynttilöitä! Monesti en jaksa alkaa kynttilöitä rikkomaan saadakseni sydämet ulos, vaan sulatan ja sitten siivilöin samalla kun kaadan muottiin/purkkiin. Kätevää :)

Purnauskis kirjoitti...

Minä kyllä urheasti teen pätkistä uusia kynttilöitä, kun varastopurkki alkaa täyttymään! Sen verran olen kynttilänvalannasta innostunut, että pyynnöstä sain anopiltakin pikkusäkillisen pätkiä. On se ihan eri tavalla kiva katsella, kun itse tehdyt kynttilät palaa.

Anonyymi kirjoitti...

Ihanaa ekoilua, että yrittää välttää sekajätettä! Minä haluaisin ruokakompostin - parin vuoden päästä täytän pyöreitä ja ajattelin toivoa lahjaksi sellaista kompostisäiliötä... Kynttilänpätkiin se ei tietty auta. Minäkin tykkään poltella kynttilöitä, mutta nyt on lapset siinä iässä, ettei voi yhtään jättää kynttilöitä vahtimatta, joten lähinnä en polttele niitä. Aiemmin kyllä poltin tosi paljon. Tuo pätkien sulattaminen uusiksi kynttilöiksi on hieno idea ja varmaan myös mukavaa puuhaa.

Merja K kirjoitti...

Hauska idea, mutta koko tarjottimellinen kerralla voi tosiaankin olla vähän liikaa :)

Bea kirjoitti...

Trevlig idé med ljusstumparna, men kanske lite mindre trevligt med att väcka brandvarnaren :)
Må gott! /Bea

Lotta kirjoitti...

Ser fint ut när stumparna är samlande, oberoender om de är i burk eller på brickan.. Men kul att göra nya ljus...

Galleri MochB kirjoitti...

Vilken fin idé :O) Jag sparar också mina stumpar i en glasburk.

Raisa kirjoitti...

Mie aloittelin uutta harrastusta, sulattelen kynttilänpätkät ja teen sytykeruusuja. Kaikki siis uusiokäyttöön! "Ruusut" teen kanamunakennoista. Aika nopeaa ja kivaa puuhaa :)