maanantai 16. elokuuta 2010

ApuArpajaiset - HjälpLotteri


Huomenta! Godmorgon!

Nyt ollaan tultu siihen pisteeseen, että polttopuille pitäisi löytää parempi tulisija kuin nykyinen. Mielellään ensi talven aikana. Ja tätä on kyllä vatvottu sitten vuosi tolkulla.
Nu så har vi passerat den punkten där vi måste åtgärda vår eldstad. Helst under den kommande vintern. Och detta har vi bollat runt i åratal.


 Olohuoneen nurkassa eteisen luona oleva nykyinen takkamme muureinen sai aika pian muuttomme jälkeen rappauskäsittelyn, sitä ennen se oli peruspunatiilellä. Siitä huolimatta takka ei miellytä silmää. Mutta se ei ole ainoastaan ruma vaan myös tosi epäkäytännöllinen. Se ei nimittäin varaa lämpöä juuri nimeksikään. Ja puita kuluu.
Vår nuvarande eldstad fick på sig rätt så snart efter inflytten vit gips, innan var det röd tegel. Spisen står i ett hörn i vardagsrummet och tycker att trots behandlingen så är den inte spesciellt vacker. Och den är inte tilllsvidare praktisk heller. Värmen reserveras väldigt dåligt nämligen. Så går det åt en massa ved.

kuva - bild: Cronspisen
Haluaisin kovasti vanhan kaakluuniin, mutta ne vaikuttavat aika kalliita. Nyt haaveilemme, että saisimme vaikka tämän tyylisen uuden kaakeliuunin. Nämäkin ovat vaan aika hintavia. Ja kriitikot kertovat, etteivät uudet kaakeliuunit kuulemma lämmitä kuin vanhat.
Skulle väldigt gärna vilja se en riktigt gammal kakelung i vardagsrummet, men de verkar vara dyra. Nu så drömmer vi om att få en ny kakelung, något liknande som på bilden ovan. Med de är rätt så dyra också. Och kritikerna påstår att de reserverar värmen sämre än de gamla ungen.

kuva - bild löytyi internetistä hakusanalla pönttöuuni

Toisaalta olen myös antanut itseni ymmärtää, että pönttöuunitkin olisivat lämpöteholtaan samaa luokkaa kuin uusi kaakluuni. Ja hinta on miltei kaksi kolmannesta huokeampi. Kun luukut ovat oikeanlaiset niin eipä päätöstä pysty ulkonäönkään perusteella tekemään.  
Och andra sidan har jag förstått att en plåtkamin (heter det så?) skulle vara en lika bra värmekälla som en ny kakelungn, till en tredjedel av priset. Med rätta luckor så kan man inte basera beslutet på utseendet heller.

Huoh, tätä pähkäilyä. Onko sinulla kokemusta jommasta kummasta tai vaikka vanhasta kaakluunista? Maksaisitko sinä kolminkertaisen hinnan saadaksesi uuden kaakluunin pönttöuunin sijaan? Mitähän tässä pisteessä oikein pitäisi tehdä?
Puuuh, blir inte vettigare av det här. Vad skulle du göra? Har du erfarenheter av någon av alternativen? Skulle du betala dyra pengar för att få en kakelung?

Arvon kaikkien uunikokemuksistaan tai mielipiteensä kertovien kesken pienen yllärin. Juhlitaan samalla tuossa oikealla lukijapalkiin tulleita pyöreitä lukuja! Kokemus tai mielipide = arpa, peli päättyy seuraavaan postaukseen.
Jag lottar ut en liten överrasking mellan alla som lämnat sina erfarenheter eller åsikter. I samma väva jublar jag att läsarpanelen här på höger har passerat ett jämt tal! En kommentar med erfarenhet eller åsikt = en lott, pågår fram till nästa inlägg.


Kiitos arvokkaista ajatuksistasi jo etukäteen!
Tack för dina dyrbara tankar redan på förhand! 

12 kommenttia:

Galleri MochB kirjoitti...

Har ingen erfarenhet av kakelugnar, men jag skulle ha valt plåtkaminen till ett billigare pris. Tycker de är lika vackra, om man endast tänker utseendemässigt ;O) By the way har vi en öppen spis, och eldar för kråkornas skull. Värmen åker rakt ut, men mysigt är det ändå när vi eldar :O)

Ha en bra dag! Kram Mia

Teija kirjoitti...

Heippa hei. Ei ole mulla kokemusta kakluunista eikä pönttöuunistakaan, mutta totisesti jaan kanssasi tuon tunteen, kun takka ei miellytä!

Meillä on olohuoneen nurkassa Nunnauunin vuolukivitakka, siis semmoinen harmaa kaameus. Hyvin toimii, mutta ruma on, omaan silmääni siis. (Tokihan joku varmasti niistäkin tykkää.) Kova urakkahan se olis vaihtaa, ehkä sitten, kun ei ole enää mitään muuta tekemistä??

Onnea myöskin pyöreistä luvuista!

Hanne kirjoitti...

Löysin blogisi Ainosofian kommenteista ja päätin tulla vierailulle. sinulla on kiva ja monipuolinen blogi,jäin lukijaksesi:)

Kultsin kämppä kirjoitti...

Omassa olohuoneessani pöhisee pari vuotta sitten muurarin muuraama kalkuuni, eikä lämmityksen suhteen ole ollut mitään ongelmia. Vertailukohtaa eli vanhaa vastaavaa ei kylläkään ole, joten eroa en osaa arvioida.

Mielestäni pönttöuunikin on todella makea, joten jos hintaero on noin suuri, valitsisin ehdottomasti pöntön.

Piupau kirjoitti...

Siinäpä onkin pähkinä purtavaksi. Iso päätös joka vaikuttaa pitkään tulevaisuuteen. En osaa paljoakaan auttaa.
Meillä on kaksi pönttöuunia, vanhaa ja kaunista. Toinen on pieni(ympärysmitaltaan) ja sen lämmitysarvo melko heikko. Lämmittää päivän mutta seuraavana päivänä on jo ihan kylmä. Toinen on huomattavasti suurempi ja lämmittääkin ihanasti pari päivää. Rakastan pönttöuunien tunnelmaa mutta lapsiperheessä ovat vähän "pelottavat". Luukut kuumuvat ihan tulisiiksi ja ovat helpot pienenkin avata, tuhkat on olleet(onneksi kylmät) lattialla aika usein kun lapset olivat pieniä.
Takkahuoneessa meillä on mieheni itse muuraama kaakelitakka joka varaa hyvin lämpöä ja luovuttaa sitä tasaisesti, luukut ovat turvalliset ja kauniskin se mielestäni on.
Toivottasti saat apua ongelmaasi, tulisijat ovat varsin ihania kaikki, luulisin :)

Pieni Lintu kirjoitti...

No semmonen pönttöuuni, peltisen värinen oli mummolassa ja se oli söpö! Semmonen oli yläkerran kamarissa, alakerrassa tuvassa semmonen kaakeleilla päällystetty muurattu uuni/takka/hella-systeemi. ;) Se ainakin varasi lämpöä ja lämmitti koko alakerran.

Äitillä ja isällä, sekä miehen vanhempien mökillä on semmonen Nunnauunimöhköfantti, en tykkää niiden ulkonäöstä kun ovat niin sinertäviä, mutta ovat kuulemma tosi hyviä ja varaavia - äitin ja isän omassa on lisäksi myös leivinuuni ja äiti käyttää sitä tosi paljon kun leipoo. :)

Vekarus kirjoitti...

Minullakaan ei ole kokemusta kuin avotakasta, jollainen meillä on kotona ja toimii siis vain tunnelman luojana, ja kiertoilmatakasta huvilalla, missä tarkoitus on saada tila pian lämpimäksi ja kuivaksi. Ei taida kumpikaan sopia siihen tarpeeseen, joka teillä on. Itse ehkä valitsisin uuden kaakeliuunin.

Gunilla kirjoitti...

Åå så svårt...vi har en öppen spis, utan insats,som värmer just då man eldar. Och en porin matti somm visserligen värmer men inte är speciellt vacker... Jag förstår prisdilemmat men tycker plåtkaminen ser helt ok ut. Kakelugnar kan man ju hitta nerplockade också...kanhända dom är dyrare än nya, vet ej.
Lycka till!

Elina kirjoitti...

Huoh, minulla on henkilökohtaista kokemusta vain avotakoista ja leivinuuneista. Kotona on nytkin avotakka, samoin mökillä. Molempiin tahtoisin takkasydämet, mutta koti on vuokrakoti ja mökillä ei ainakaan vielä onnistu. Toisaalta kummassakaan lämmönsaaminen ei ole se pääfunktio. Onhan se avotakka tunnelmallinen, jos ei muuta...

Kaikkein mieluiten taitaisin ottaa kaakeliuunin tai pönttöuunin.

Kauniita vaihtoehtoja, vaikea valinta teillä varmasti! :)

Krista kirjoitti...

Minä liputan pönttöuunia vaikka kokemusta ei vielä ole. Tulevassa kodissamme on 5 pönttöuunia ja kuulemma lämmittävät todella hyvin ja varaavat lämpöä. Näin kertoi talon nykyinen asukas ja kun kurkkasimme sähkönkulutusta niin uskoimme sen ;)

Nuo on vaikeita päätöksiä kun takkojakaan ei ihan joka käänteessä uusita... Tsemppiä päätökseen! :)

Lenni kirjoitti...

Hei Bea! Meillä on Uuniseppien valkoinen kaakeliuuni Se ei ole suurimpia ja painavampia, jotka varaisivat parhaiten lämpöä. Mukava lisälämmönlähde se kuitenkin on. Pysyy lämpimänä kuitenkin vain vajaan vuorokauden. Kauneusarvoakin löytyy; valkoinen kaakeli ja tunnelmallinen tuli. Nätti! Minusta nuo pönttöuunit ovat myös hurjan kauniita, meille ne eivät ehkä kokonsa puolesta olisi sopineet :( Nykyään kai nuo pönttöuunit ja kaakeliuunit tehdään melkein samanlaisesta aineesta (siis sisus, jotain lämpöävaraavaa massaa mitä lie). Eli lämpöteho kummallakin taitaa olla lähes sama jos ovat suunnilleen saman kokoisia ja painoisia. Pönttöuunit ovat kyllä niin nätin näköisiä, että varmaankin itse kallistuisin niitten suuntaan nyt :)
Vaikea valinta, nuo kummatkin laittamasi kuvat olivat tosi kauniita. Kumpi tahansa vaihtoehto parempi kuin nykyinen ei-varaava-takka tai avotakka. Meillä etsitään nyt pientä näpsäkkää takkaa saunan pukuhuoneeseen (takkahuoneeseen), vanha punatiilinen (yöks) kun purettiin pois rumentamasta ja tilaa viemästä.
Ja kiitos muuten hyvästä mascarpone-jälkkäri ohjeesta!

Huset på landet kirjoitti...

Ja, vi stod ju inför samma val på sommarstugan och rev vår murade spis och satte in en Jötul kammin istället. Den värmer bra i vår lilla stuga.
Då vi renoverade huset drömde jag också om en Cronspisen, tycker deras kakelugnar är finast. Men så blev det för tungt med en kakelugn, så vi fick skrinlägga planerna. En riktig kakelugn borde nog bevara värmen bra, den innehåller ju massor av tegel.
Vi har vänner som har pönttöuuni och de värmer jättebra!

Kram, Nicole