tiistai 27. huhtikuuta 2010

Alfalfa

Ihanaista huomenta! En skön morgon!


Tiedätkö miten todella pienestä voi tulla suurta? Helposti. Ihan alkuun otetaan tuo alempi purkki ja laitetaan siitä pari kolme ruokalusikallista siemeniä veteen yön yli.
Vet du hur något pytterlitet kan bli väldigt stort?  Egentligen är det enkelt. Till början tar vi fram burken längst ner och tar två-tre mattskedar frön som får sedan ligga i vatten över natten.


Seuraavana aamuna huuhdellaan vesi pois ja jätetään siemenet valumaan esim harsokantiseen lasipurkkiin, joka saa olla ylösalaisin, tai oikeaan idättimeen. Huuhdellaan uudestaan iltaisin ja aamuisin. Huuhtelujen välissä säilytetään ylösalaisin valutusasennossa.
Nästa morgon sköljer du bort vattnet och lämnar fröna att rinna av tex i en burk som har ett väv som ett lock. Skölj fröna igen varje morgon samt kväll och behåll burken upp och ned  mellan sköljningarna. Vattnet får rinna av ordentligt.


Ennenkuin huomaatkaan, on siemenistä sukeutunut valtava pehko suurta herkkua - ituja. Tässä kohtaa kannattaa kaivaa kaapista esiin itujen kaveriksi ruisleipää, majoneesia, avokado ja purjo. Taivaallisen ihana yhdistelmä!
Innan du ens märker, har du burken fullt av läckerheter - groddar. Nu är det dags att ta fram en bit bröd, gärna av råg, majonäs, en avokado samt en purjolök. Himmelsk god kombination!


Idättelin ituja ja herkuttelin näillä leivillä kauan sitten opiskelijaboksissani. Olivat jääneet jo unhoduksiin. En tiedä mistä ne taas tulikin mieleeni, ja nyt näitä leipiä on taas saatava aina vaan lisää!
Odlade groddar och gjorde dessa mackor i min studentlya för läääänge sen. Hade redan hunnit glömma bort det hela. Vet inte varifrån de dök upp i huvudet igen, och nu kan jag inte få nog av mackorna!

Vielä ehdit mukaan arpajaisiin!
Än hinner du delta i tävlingen!

10 kommenttia:

Galleri MochB kirjoitti...

Minns att min mamma brukade grodda förr också... :O) Såg väldigt gott ut!

Teija kirjoitti...

Oi, olenkin ihan unohtanut idut! Välillä olen ostanut kaupasta sellaisen rasiallisen. Mutta saako noita siemeniä mistä ja millä nimellä?

Aurinkoista päivää :)

Arja kirjoitti...

Siitä on kauan kun olen ituja viimeksi maistanut;-)
Mukavaa tiistaita!

SariW kirjoitti...

Olen samaa mieltä ! Ruisleipä, avokado ja nuo idut, aivan mielettömän hyvää !!!!
Täytyypä laittaa taas tulemaan, kiitos muistutuksesta : )

Kultsin kämppä kirjoitti...

Itsellänikin ituinnostus tulee ja menee. Ihania leipiä!

bean emäntä - bea's kirjoitti...

Ihan tuolla Alfalfa tai sitten sinimailasen nimellä pitäisi saada ruokakaupasta. Meidän marketissa taitavat olla luontaistuotehyllyssä.

Toki ituja on muunkinlaisia kuin juuri tätä sorttia. Joskus olen kokeillut mung-papuja, herkkua aasialaisissa ruuissa.

Ulla-Kristiina kirjoitti...

Herkullisen näköinen voileipä.
Kyllä on aikaa siitä kun olen kasvattanut ituja. Pitäisi varmaan ostaa jälleen siemeniä.


Mukavaa vappuviikkoa!

Sirkka kirjoitti...

Kiitos ohjeesta joka varmasti on hyvää ja herkullinen lisuke leivänpällä ja muutenkin!

Kysyit kuinka saisit vuokot leviämään, ei minulla mitään konstikasta ole, luulen että muurahaiset niitä ovat levitelleet joka puolelle ja vuosien varrella ovat kasvaneet mättäiksi, siis sinivuokot.

Västäräkki kurkistelee, eikös se siitä ole kesä lähellä...

Mukavaa päivää!

Mia kirjoitti...

wow, det ser helsmaskigt ut, och med avacado och majonäs - mums !

Nicole kirjoitti...

Mmm, ser gott ut. Då jag var liten brukade min mamma laga groddar, men sen dess har det inte blivit något. Kanske dags att återuppliva gamla minnen nu?

Glada vappen!

Kram, Nicole